Бот - Страница 166


К оглавлению

166

121

Вікунья — тварина з родини верблюжих. Зовні нагадує ламу чи гуанако, тільки значно менша за них розмірами.

122

Joint Direct Attack Munition (JDAM) (амер.) — причіпний бойовий снаряд прямого ураження; комплект обладнання на основі GPS-технологій, призначений для перетворення існуючих бомб вільного падіння (так званих «тупих бомб» — англ. dumb bombes) у всепогодні боєприпаси, чия траєкторія може коригуватися («розумні бомби» — англ. smart bombes). JDAM являє собою комплект з невеликих крил, який кріпиться у середній частині бомби, та хвостового блока з керованим оперенням, що дозволяє снаряду маневрувати. Вперше випущений у 1997 році фірмою «Boeing».

123

Інфразвук — пружні хвилі, аналогічні звуковим, що мають частоту нижчу за нижню границю діапазону чутливості людського вуха (20 Гц). Звукова хвиля з частотою коливань нижче 20 Гц не вловлюється людським вухом, цебто не може бути почута. Проте це не означає, що людина не сприймає інфразвук узагалі. Якщо інфразвукові хвилі мають достатньо велику амплітуду, вони проявляють себе як звичайний надпотужний звук. Через це можлива цікава ситуація. Наприклад, людина в зоні дії інфразвуку з частотою 12 Гц та рівнем «гучності» 150 децибел відчуватиме скажений тиск на барабанні перетинки, тремтіння у грудях (подібно до того, як відчувається бумкання динаміка на дискотеці), вібрацію повітря і довколишніх предметів, але… нічого не чутиме. Абсолютна більшість історій про зустрічі з привидами, духами померлих і т. п. спричинені саме інфразвуком, чиє невидиме джерело розташовується десь поряд зі «зловісним» будинком.

124

Бриючий політ нерідко застосовують для ліквідації живої сили супротивника. Я не раз читав про те, як через звук реактивного винищувача, що несеться на гранично малій висоті, у солдатів лопаються артерії, зупиняється серце, відбувається самовільна дефекація тощо. Чесно кажучи, я в те не дуже вірив. Поки на початку 2011 не опинився в Каїрі в самий розпал єгипетської революції. В неділю, 30 січня, Мубарак підняв у повітря два винищувачі «F-16» єгипетських ВПС, які протягом 10–15 хвилин ширяли над містом — лякали демонстрантів. То не був бриючий політ, бо «F-16» не опускалися нижче 300 м, але я на власні очі бачив, як тремтять стіни будинків, і відчував, як мене буквально втискає в асфальт ревом неймовірної сили. Після того випадку я схильний вірити, що сучасний винищувач на бриючому польоті дійсно може випотрошити людину. Для інформації: небезпечний для здоров’я рівень гучності — 75 дБ, больовий поріг — 120 дБ, звук винищувача — 150 дБ, смертельний рівень для людини — 180 дБ.

125

Тритонал — вибухова речовина, що складається з 80 % тринітротолуолу (тротилу) і 20 % порошкового алюмінію. Використовується переважно в авіабомбах. Алюміній покращує властивості тротилу, забезпечуючи максимальний надлишковий тиск під час вибуху. 1 кг тритоналу відповідає енергії вибуху 5 МДж.

126

Ми так, бляха, не домовлялися! (Англ.)

127

Приблизно тридцять тисяч американських доларів.

128

MOWAG Piranha (нім.) — колісні бронетранспортери, розроблені швейцарською корпорацією «MOWAG» (з квітня 2010 назва змінена на «General Dynamics European Land Systems — Mowag GmbH»). Стоять на озброєнні в арміях більш ніж двох десятків країн (Швеція, Швейцарія, Бельгія, Іспанія, Канада, Чилі, США та ін.). У Чилі «Піранья» виготовляється за ліцензією компанією «FAMAE».

129

Європейські туристи, що мандрують автостопом (ісп.).

130

Аріка — найпівнічніше місто Чилі, відразу під кордоном з Перу.

131

Доброго дня, волоцюги (ісп.).

132

Це подарунок… тут вистачить на всіх (ісп.).

133

Я не розумію, пане (ісп.).

134

Велике спасибі, панночко! (Ісп.)

135

Feynman R.P. There’s Plenty of Room at the Bottom. Eng. and Sci. № 23 (1960), p. 22. (Прочитати онлайн можна за посиланням )

136

Стівен П. Массіа, Метью М. Холеко, Голам Р. Етешамі «Лабораторна оцінка ефективності біоактивних покриттів, що застосовуються в нейронних імплантатах».

137

Кармен Бартік, Коен де Кіерсмакер і Елс Партон «Нейрони на мікрочипах: Поєднуючи біологію та мікроелектроніку».

138

Елс Партон, Курт Вінтерс, Драйс Браекен, Коен де Кіерсмакер, Кармен Бартік, Густаф Боргс «Компоновка нейронів на мікропроцесорних чипах з використанням мікроконтактного друку».

139

Цукуба — місто в Японії, відоме як «Наукове місто». Тут розташовані дослідні інститути промислових технологій, сільського господарства, космічний центр, Університет Цукуби і багато інших наукових організацій.

140

Джеймс Глейк. Хаос: Создание новой науки. — СПб.: Амфора, 2001. — 398 с., ил.

141

Бенуа Мандельброт. Фрактальная геометрия природы. — М.: Институт компьютерных исследований, 2002. — 656 с., ил.

166